Bilkostnader 2019

Billån

Bilens utslipp er med på å bestemme hva den skal koste. For å fastsette det mulige utslippet har det til nå vært brukt en metode som kalles for NEDC. Disse bokstavene står for New European Driving Cycle, altså ny europeisk kjøresyklus på norsk. Denne metoden har vært brukt i 25 år, og anklages for å være både gammeldags og full av smutthull.

Nye WLTP tar over

WLTP står for Worldwide Light Vehicle Test Procedure, og er den metoden som nå skal brukes over hele verden. Det har vist seg at denne metoden rundt regnet gir 21 % høyere CO2-verdier enn hva den gamle testmetoden har gitt. WLTP gir antagelig mer korrekte verdier, og det er derfor denne metoden har blitt godkjent og innført i EU. Fra og med 1. september 2017 skal nemlig alle nye bilmodeller godkjennes i henhold til WLTP. Utfordringen for oss nordmenn er at bilens utslipp av CO2 inngår som et svært viktig element når engangsavgiften skal beregnes.

 

Det som skjer er at bilkostnader vil øke med mange titallstusen kroner. Den gamle beregningsmetoden NEDC skal brukes i en overgangsperiode, og det var meningen at WLTP skulle være i bruk fra 2019. I skrivende stund er overgangen til den nye modellen utsatt til 2020.

Dette kan den nye bilen din koste

Går bilprisene opp, og det vil de med all sannsynlighet gjøre fra og med neste år, vil dette gi utslag på hva du må ut med for en ny bil. Audi A3, som er en av de mest populære bilene her til lands, vil bli rundt 80 000 kr dyrere med den nye normen enn dagens. Skoda Octavia 2,0 DTI 4X4 vil få et påslag i prisen på 73 600 kr. Til og med Toyota hybrid, som er en lavutslippsbil, vil få en prisstigning på 31 000 kr.

 

Det kommer ikke som en overraskelse at ulike miljøvernpartier og -organisasjoner er svært positive til den nye ordningen, mens ulike bilorganisasjoner mener at myndighetene må gjøre noe med avgiftene slik at det ikke blir så dyrt for nordmenn å kjøpe ny bil.

Ta en økonomisjekk

Dersom du ønsker å kjøpe deg en ny bil, og det kanskje før den blir dyrere, kan det være lurt å gå gjennom økonomien din. Se etter hva du bruker penger på og hvor du kan spare. Kanskje har abonnerer du på ting av gammel vane, og kanskje kan matbudsjettet strammes inn. En fin måte å spare penger på er å søke om billån fra Mony eller refinansierinslån. Da kan du kvitte deg med små og dyre gjeldsposter, og i tillegg få kun en långiver å forholde deg til. Slik blir det fort penger til overs av, og før du vet ordet av det kan du kjøre rundt i ny bil.