Tørketrommel

Når man skal kjøpe tørketrommel, er det en viktig investering. Du skal forhåpentligvis leve med den tørketrommelen du kjøper i mange år, kanskje så mye som 10 – 20 år, og bør derfor tenke over både kvalitet, pris, og hvilken type tørketrommel som er best egnet for deg og eventuelt din families behov. Det finnes nemlig ulike typer tørketromler som er ganske forskjellige.

Den store forskjellen du må ta stilling til er hva slags teknologi du ønsker å ha. Det finnes nemlig to typer som er basert på helt forskjellige måter å gjøre ting på. Den ene kalles gjerne utlufting, den andre kondensering. Begge typer kan du finne eksempler på her: https://www.whiteaway.no/hvitevarer/torketrommel/, og er til salgs hos de fleste leverandører. Hvilken type du velger vil være litt avhengig av både preferanser og de mulighetene som finnes i din bolig.

Utlufting er den mer tradisjonelle formen for tørketrommel. I en tørketrommel med utlufting er det et avtrekk der varmluften blåses ut etter at den har blitt brukt til å tørke tøyet inni maskinen. Avtrekket må være koblet til et rør som føres ut av boligen, det vil si at du må ha en yttervegg og en lufteluke for å få dette til. Dette er praktisk der det går an, men ikke mulig i alle boliger, særlig i leiligheter der det ofte ikke er noen enkel forbindelse mellom bad og byggets utside.

Fordelen med å få den varme luften ut av huset er at du reduserer muligheten for at det skal dannes sopp på vegger og tak, eller at det skal oppstå andre problemer på grunn av høy luftfuktighet. Slike tørketromler er ofte også noe rimeligere. Ulempen er for det første selvfølgelig at det ikke alltid er mulig å sette inn en slik tørketrommel. Videre bruker de også energi på en dårlig måte, fordi du varmer opp luften for så å sende den utendørs.

Alternativet i slike tilfeller er det som kalles en kondenstørketrommel, eller mer formelt en kondenserende tørketrommel. Som det ligger i navnet, så bruker denne typen maskin en kondensator til å kjøle ned varmluften. Dersom luften fra vaskerom/bad der du har tørketrommelen kan sirkulere ut i resten av boligen, vil dette ha positive energiøkonomiske konsekvensere. Uten slik lufting vil du imidlertid kunne oppleve at prosessen tar lang tid og krever mye energi. En videre ulempe er at du regelmessig må tømme ut kondensert vann fra en beholder. Et alternativ er å bruke en avløpsslange, som fra en vaskemaskin.

Les mer her