Forbrukertilsynet vil stramme inn markedsføring av kreditt

Norge har hittil vært et flott land for alle banker og finansinstitusjoner som tilbyr forbrukslån. Vi er tydeligvis et låneglad folk, og alene i fjor sendte vi totalt ut nesten fire millioner søknader om lån uten sikkerhet. Det er en økning på nesten en million i forhold til året før. Tall viser at nordmenn til sammen har forbrukslån for over 100 milliarder kroner.

Forbrukertilsynet vil ha nye regler

Dette er en utvikling mange er bekymret over, og Forbrukertilsynet ønsker at det blir ryddet opp i markedsføringsreglene for denne typen lån. Det reklameres for forbrukslån over alt, både på TV, i trykt media, radio og sosiale media. Du får til og med brev hjem i posten. Dette ønsker tilsynet at det blir satt en stopper for.

Vi mennesker er laget slik at vi ønsker øyeblikkelig tilfredsstillelse. Det vil si at de fleste av oss har det slik at dersom vi ønsker en ny smarttelefon eller ny sofa, så vil vi helst ha den nå. Det er ikke mange blant oss som orker å spare til de har råd til det som står på ønskelisten. Løsningen for de av oss som ikke har lønninger store nok til å rekke til er å kjøpe på avbetaling, søke om et smålån eller bruke kredittkortet. Atferden vår gjør oss til et lett bytte for løfter om rask kreditt.

Ikke lov å reklamere for rask kreditt

Tar du en titt på Google er det mange nordmenn som søker etter lån på dagen, lån på timen eller lån på minuttet. Ifølge den nye loven er det ikke lenger lov til å drive markedsføring som setter søkelys på hvor raskt det er mulig å få utbetalt lånet du har søkt om. Det er heller ikke lov å vektlegge at du kan få raske svar eller at det er enkelt å få kreditten du ønsker deg.

Videre skal det ikke være større omtale av ekstra fordeler, som bonuspoeng, enn omtalen av kostnadene ved den aktuelle kreditten som gis.

Videre ønsker Finanstilsynet at det blir strengere regler for hvilke kanaler de som tilbyr forbrukslån kan markedsføre tilbudet sitt i. De mener blant annet at den målrettede markedsføringen gjennom sosiale media påvirker de som allerede har svak økonomi.

Håpet er at et strengere lovverk rundt markedsføring og opprettelsen av nasjonale gjeldsregistre skal demme opp for muligheten til å låne mer penger enn vi klarer å betale tilbake.

Gode råd til deg som vil søke om lån

Det er mange grunner til å søke om et lån uten sikkerhet, og dersom du bruker litt sunn fornuft kan et slikt lån hjelpe deg ut av en økonomisk vanskelig situasjon. Det er viktig å sjekke med flere banker eller bruke en sammenligningstjeneste for å finne de beste tilbudene. På den måten kan du søke hos de banker med den laveste effektive renten.

Legg avdraget inn i budsjettet ditt, og betal ned lånet så fort du klarer slik at det ikke blir dyrere enn nødvendig. Det viktigste av alt er at du ikke søker om mer penger enn det du trenger, og at du bruker pengene til det du hadde planlagt.