Oppvaskmaskin gjør hverdagen lettere

Fortsatt er det noen Norge som ikke har oppvaskmaskin. Dette gjelder typiske hybelboere, de med små leiligheter med trangt kjøkken, samt enkelte få som faktisk liker å vaske opp for hånd. Med oppvaskmaskin går det mye varmtvann, men nye modeller har mer avansert teknologi som i større grad beregner hvor mye vann som behøves. Blant annet derfor er nyere vaskemaskiner mer miljøvennlige. Dessuten er det jevnt over mindre støy enn i gamle maskiner, og de nye er i tillegg raskere.

Mange vaskemaskiner har flere mulige innstillinger. For eksempel kan man velge mellom ulike temperaturer og stille inn hvor mye koppetøy som er i maskinen. På offentlige institusjoner som sykehjem og døgnrehabilitering er det viktig å bruke temperaturer på minst 85 grader. Dette er på grunn av smittefaren ved lavere temperaturer.

Det er viktig å huske på at det er en grunn til at man bruker oppvaskmiddel. Hvis man skyller fat og bestikk godt, blir de renere enn hvis man setter dem inn med saus og diverse matrester på. Visuelt sett kan man tro at det blir like rent uten å skylle av tallerkenene først, men det stemmer faktisk ikke. Det har vært gjort prøver av overflaten etter vask med og uten manuell skylling. Dette handler om alt det urene som man ikke kan se. Vaskemaskiner skyller et visst antall ganger med utvalgte temperaturer, og er det matrester på kuvertene, vil disse bli vasket bort, men mer mikroskopiske urenheter blir igjen. Har man derimot skylt det groveste av for hånd, kan maskinen konsentrere seg om det som ikke er synlig for det blotte øye.

Det er også verdt å diskutere forskjellen på tabletter og pulver når det gjelder oppvaskmiddel. Ut fra tester som de som selger dette har gjort, viser det seg at det blir litt renere med pulver enn med tabletter. Dessuten er jo tablettene hakket dyrere enn pulver, per vask. Men åh, så lettvint med tabletter! Så da spørs det bare hva man vil prioritere.

finne den beste oppvaskmaskin

Et annet gjentagende spørsmål er hvorvidt man kan sette på oppvaskmaskinen når man drar ut av huset eller sover. På grunn av brannfaren ved alle elektriske apparater med termostat, er det fortsatt ikke å anbefale å la oppvaskmaskinen gå uten oppsyn. Skulle det skje noe feil med det elektriske, enten det er i selve maskinen eller i det elektriske anlegget, er det veldig leit å komme hjem til, eller våkne opp til at det har skjedd noe som kunne ha vært avverget.